Ny roman bringer gamle Odense tragedier i spil.
I sin nye roman Diskarma har forfatter Cecilie Overbye gravet i 60’ernes Odense-historie. Et besøg på lokalhistorisk arkiv og en tur forbi hændelsesstedet, hvor en af Odenses største tragedier fandt sted bandt de sidste ender i roman-plottet sammen.
”Jeg havde nogle særlige kriterier, som jeg søgte efter, da jeg lavede research til min roman Diskarma, og de ledte mig til Lyntogsulykken. Jeg læste en masse om ulykken og om Odense i øvrigt i den samme periode, og selvfølgelig faldt jeg over sagen om Bassedrengen, og den passede bare spot on i mit plot,” fortæller Cecilie Overbye, der bor i Nordsjælland. Så turen gik til Odense på research. Det blev til flere timers spændende læsning i gamle aviser på lokalhistorisk arkiv. Cecilie købte Odensebogen fra 2017 med hjem for at læse om ulykken. Et af billederne i bogen var så spændende, at hun brugte det til en scene i romanen. Bagefter kørte Cecilie ud til Seden Strand, som også har fået plads i romanen. Her bor hovedpersonens farfar i et af de gamle sommerhuse. ”Jeg synes, man skylder sine læsere, at have været der selv. Have gået en tur på stranden, set højvandsmærkerne og mærket vinden i håret. Desuden tænker man så godt ude i det fri,” fortæller Cecilie, der selv bruger mange timer i det fri, blandt andet på mountainbike og som vinterbader. Inden research-turen gik retur mod København besøgte forfatteren Ejby, netop ved viadukten, hvor ulykken skete. ”Det gav et sug i maven at stå på det sted, hvor togene bragede sammen. Når man skriver, er det jo ligesom om man selv er tilstede. Man mærker angsten, panikken og smerten.” På Guldstjernevej stoppede hun op og udvalgte et af husene som sin hovedpersons barndomshjem. ”For mig var det vigtigt at vide præcis, hvordan barndommens hus så ud. Straks kan jeg bedre forestille mig røvere og indianere bag hækken. Og ensomheden bag gardinet på hovedpersonen Jans værelse på første sal.”
En roman bliver til Hjemme i Hørsholm gik skriveriet i gang. Plottet var lagt, historien og baggrunden klar og nu tog fantasien over. ”Jeg havde hørt en fantastisk historie fra det virkelige liv om skyld, og den måtte jeg bare skrive. I Diskarma har jeg arbejdet med, hvad følelsen af skyld gør ved et menneske. Selv om min historie er fiktion, ville jeg gerne have et så realistisk set-up som muligt. Det er derfor jeg har valgt at arbejde ud fra virkelige hændelser og ladet fiktionen udfolde sig derfra.”
Cecilie Overbye’s roman Diskarma er et portræt af den vrede selvretfærdige mand. Om skyld, identitet og kærligheden, der gemmer sig hvor man mindst venter det. Det er flere år siden Susanne gik, men tandlægen Jan tror stadig, at de en dag finder sammen igen. Han skal bare lige ændre sig lidt. Eller tage sig sammen. For at udholde patienterne og livet sniffer han lattergas, mens han drømmer sig tilbage til sin ukomplicerede barndom. En dag træder klinikassistenten ind ad døren, mens han sidder med lattergasmasken over ansigtet og lemmet i hånden, og Jan rammer bunden. Da hans far dør, bliver Jan konfronteret med mængde uventede følger.
Cecilie Overbye f. 1973, er uddannet tandlæge ved Københavns Universitet. Cecilie Overbye debuterede som forfatter med biografien Indefra i 2016. Her fortæller hun hudløst om malariemedicinen Lariams horrible bivirkninger, det fuldkomne psykiske sammenbrud og kampen for både at blive verdensmester og et helt menneske igen. Overlevelsen i Nepal bliver omdrejningspunktet i både Cecilies liv og forfatterskab. Romanen Jens Petersens forlængede forår udkom i 2020.
Diskarma udkommer på Odenseforlaget Brændpunkt 28. april.